Sunday, January 24, 2010

WUDUK

Assalamualaikum....

Ketika
Niat
Penjelasan
1. berkumur"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".
Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.
2. membasuh muka"Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.
3. membasuh tangan kanan"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini".Ahli syurga diberikan hisab- hisabnya di tangan kanan .
4. membasuh tangan kiri"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab- hisab ku di tangan kiri ku ini".Ahli neraka diberikan hisab- hisabnya di tangan kiri .
5. membasuh kepala"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.
6. membasuh telinga"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.
7. membasuh kaki kanan"Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.
8. membasuh kaki kiri"Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.


Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmahnya yang tersendiri.. Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa? Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam?

Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?

No comments: